Ingrediente pentru Cozonac de post
- 1 kg faina,
- 2 pachetele cu drojdie,
- 400 ml sifon (apa minerala),
- 100 ml ulei,
- 200 g zahar,
- coaja si sucul de la o portocala,
- un varf de cutit cu sofran (pentru culoare),
- 1/2 lingurita sare,
- esenta de rom,
- 100 g stafide,
- 300 g rahat multicolor,
- 50 g nuca,
- 2-3 linguri miere,
Mod de preparare:
Intr-un castron adaugam drojdia sfaramata, zaharul, sifonul, uleiul, sarea, sofranul, esenta de rom, coaja si sucul de portocala.
Amestecam bine pana se omogenizeaza compozitia.
Adaugam faina in ploaie si amestecam bine, in prima faza putem amesteca cu o lingura, dupa care amestecam cu mana.
Framantam bine acest aluat (ficare dupa cat poate, dar minim 10 minute).
Intre timp curatam stafidele de codite, taiem rahatul bucatele mici si tocam nucile marunt.
Pregatim tavile de cozonac, in sensul ca le ungem cu ulei si punem hartie de copt unsa cu ulei.
Impartim aluatul in doua.
Pe o planseta unsa cu ulei, intindem aluatul si presaram stafide si rahat din abundenta.
Rulam si il punem in tava.
Procedam la fel si cu celalalt aluat si se lasa sa mai creasca in tava.
Se ung cu putin ulei si se presara zahar.
Se coc la foc potrivit pentru 50-60 minute.
Se ung cu miere imediat ce se scot din cuptor si se presara nuca.
Pofta buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu