Baclava - prajitura preparata din foi de placinta, nuci sau migdale, miere sau sirop de zahar. Ea dateaza din jurul secolului al VIII-lea I. HR. si a fost preparata prima data de asirieni. Pana la jumatatea secolului al XIX-lea a fost considerat dulcele celor instariti.
Aceasta varianta facuta de mine este cea mai simpla si chiar de post. Foile de la reteta originala se fac cu seu de oaie, dar fiind mai greu de gasit acest seu, intotdeauna prefer aceasta varianta.
Ingrediente pentru Baclava - reteta de post
1 pachet foi de placinta (se pot face si in casa dar e o munca inutila)
800 g nuci
3 cani zahar
3 cani apa
1 lamaie
Mod de preparare:
Foile de placinta de impart in 3.
Se aseaza primul rand de foi in tava unsa cu ulei, fiecare foaie unsa cu ulei (se pot unge si cu unt, numai ca baclavaua nu mai este de post).
Se adauga 400 gr nuca macinata, apoi iar un rand de foi (unse intre ele), iar 400 gr nuca macinata si ultimul rand de foi (unse intre ele).
Baclavaua se taie in romb si se introduce in cuptorul incins.
Se coace la 180 grade 50-60 min in functie de cuptor.
Cand s-a facut se toarna peste ea siropul fierbinte facut din 3 cani apa, 3 cani zahar si lamaia taiata rondele.
Se serveste rece.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu