vineri, 28 februarie 2025

Păstrăv cu sos de smântână și mărar verde


Ingrediente pentru Păstrăv cu sos de smântână și mărar verde - 4 porții

2 păstrăvi mari sau 4 mici
sare
piper
200 ml smântână  
3 câței de usturoi
1 legătură mărar verde
1-2 lămâi

Mod de preparare pentru Păstrăv cu sos de smântână și mărar verde

Păstrăvii se curăță, se spală și se zvântă.


Eu am avut 2 păstrăvi foarte mari și am vrut să-i fac pe plită - recomand întotdeauna grătarul sau plita în locul cuptorului, chiar dacă se face un pic mai mult de fum în bucătărie.

În funcție de cum alegeti sa pregătiți peștele vă las ambele variante:

1. pentru cuptor
Condimentați păstrăvii cu sare și piper și puneți în burtica lor câte 2-3 felii subțiri de lămâie.
Se dau la cuptor pentru 30 minute la 200 grade C.

2. pentru plită/grill

Eu am fost nevoită să renunț la căpățâni ( nu încăpeau în grill).
Ca să fiu sigură că nu am probleme cu lipul , i-am stropit cu foarte puțin ulei.
Se pun pe grilul încins în prealabil - trebuie să sfârâie când se așează.
Se țin câte aprovimativ 10 minute pe fiecare parte - dacă sunt  mari.
În cazul în care sunt mai mici se țin câte aprovimativ 5 minute pe fiecare parte.
Se scot pe un platou.


Pentru sos:
 
Câțeii de usturoi se zdrobesc, se toacă mărunt, pentru a se face ca o pastă.
Se adaugă  smântâna   și se amestecă bine.
Se adaugă zeama de la o lămâie și mărarul spălat, zvântat și tocat mărunt.
Pentru că am avut lămâi eco-bio și organice mi-am permis să pun în sos și câteva cubulețe.

Pentru păstrăvii mari, pentru servire, se vor împăți în două și se va elimina șira.
Pentru păstrăvii mai mici, se va servi câte unul de persoană.
Ca și garnitură am folosit de data aceasta salată verde cu ceapă verde și ridichi.



Poftă bună!