Ingrediente pentru Bigos- tocană poloneză
- 1 kg varză murată
- 1 kg varză crudă
- 500 g cârnați Kielbasa - cârnați afumați
- 2 felii groase de șuncă/bacon afumat tăiate cubulețe
- 500 g carne din pulpă porc
- 1 ceapă
- 1 morcov
- 200 g ciuperci proaspete ( dacă folosiți ciuperci uscate - reduceți cantitatea)
- 1 căpățână usturoi
- 1 frunză dafin
- 1 lingură boia de ardei
- 1 linguriță măghiran uscat
- 1 linguriță busuioc uscat
- sare
- piper negru proaspăt măcinat
- 400 ml suc de roșii
- 2 linguri bulion
- 150 ml vin alb
- 150 ml apă
- 2-3 linguri ulei / untură
Mod de preparare:
Varza murată tocată se spală în mai multe ape reci, după care se lasă la scurs.
Varza crudă se toacă mărunt.
Ceapa, usturoiul și morcovul se curăță și se toacă mărunt.
Ciupercile se taie felii.
Carnea de porc se taie cubulețe potrivite și se rumenește în ulei ( de preferat untură de porc).
Se scoate carnea pe un platou.
Se mai adaugă ulei sau untură.
Se rumenesc cârnatii tăiați bucăți potrivite.
Se scot pe platou lângă carne.
Se adauga în tigaie cubulețele de bacon și se rumenesc puțin.
Peste bacon adăugăm ceapa, morcovul, usturoiul și ciupercile tăiate.
Se amestecă ușor și se lasă la foc mic 2-3 minute.
Punem carnea și cârnații în tigaie.
Condimentăm cu sare, piper, măghiran, busuioc, boia de ardei și dafinul
Amestecăm.
Adăugăm sucul de roșii și bulionul.
Amestecăm.
Adăugăm și varza murată și cea crudă.
Amestecăm.
Adăugăm 1 cană cu vin roșu și 1 cană cu apă.
Amestecăm ușor.
Punem capac și dăm la cuptor (preîncălzit la 180 grade C) pentru 2 ore.
Se servește fierbinte!
Poftă bună!