Ingrediente pentru Risotto cremos cu patru brânzeturi -4 porții
1 lingură unt
1 lingură ulei de măsline
1 ceapă tocată mărunt ( perfectă ar fi eșalotă )
1 ceapă tocată mărunt ( perfectă ar fi eșalotă )
300 g orez doar tip Carnaroli sau Arborio
1 litru supă de pui/legume sau apă caldă
150 ml vin alb
400 g amestec brânzeturi în proporții egale ( Parmigiano Reggiano, Gorgonzola, Ementaller, Taleggio)
sare
piper
Mod de preparare:
Se călește ceapa tocată mărunt în untul topit amestecat cu uleiul de măsline.
Se adaugă orezul ( a nu se spăla înainte).
Se prăjește 1-2 minute, după care se stinge cu vinul alb.
După ce nu mai avem lichid, adăugăm câte un pic din supa de legume, amestecând ușor.
Folosind supă, vom avea un risotto perfect.
Nu folosim supa rece sau fierbinte doar caldă.
Este de evitat a se folosi apa, doar în cazuri extreme!
Nu amestecăm mereu în risotto, doar ușor după ce adaugăm supă.
După 10 minute se poate gusta un bob pentru a verifica dacă este fiert.
Boabele trebuie să rămână al dente.
Nu este nevoie să folosiți toată supa ( diferă de la un orez la altul).
Când este gata, risotto trebuie să fie legat.
Se oprește focul.
Condimentăm cu sare și piper.
Adăugăm brânzeturile rase și amestecăm energic.
La final se mai poate adăuga puțin unt sau ulei de măsline.
Se servește fierbinte!
Poftă bună!