luni, 8 octombrie 2012

Marmeladă de prune

Ingrediente pentru Marmeladă de prune

5 kg prune,
500 g zahăr.

Mod de preparare:

Spălăm prunele. 
Se curăță de coajă, o operațiune care sincer durează mult în prima variantă.

Varianta I
Pentru a se curăța mai ușor se opăresc câteva secunde în apă clocotită, după care se scot într-o oală cu apă rece.  
Varianta II
Se dau prin mașina de roșii (nu avem semințe, dar coajă avem :)
Este cea mai rapidă variantă de eliminare a cojii.

Prunele curățate se pun într-o cratiță smălțuită împreună cu zahărul.
Se lasă la foc mic până se topește tot zahărul, apoi se dă focul iute și se amestecă mereu cu o lingură de lemn, ca să nu se prindă.
Se încearcă dacă este gata, dacă punem o lingură de marmeladă pe o farfurie și nu lasă zeamă de jur împrejur, atunci înseamnă că este legată.
Se oprește focul și se lasă un pic să-și tragă sufletul, după care se pune călduță în borcane.
Se închid borcanele cu capace și pentru o bună etanșare punem și fierbem borcanele în bain-marie.
Se vor lăsa să se răcească în apă.
A doua zi se scot, se șterg, se pun etichete :) (punem etichete să nu le încurcăm cu marmelada de caise sau piersici) și se pun în cămară.

2 comentarii:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...