luni, 30 iulie 2012

Plăcintă Dobrogeană

Există vre-un român care să nu fi mâncat vreodată această plăcintă?
Sărată, mai puțin sărată, dar dulce niciodată!
Eram atât de speriată să fac această plăcintă, știind câtă muncă este la pregătitul foilor.
Dar dacă ai cumpărat foile de la magazin, e flore la ureche :)


 Ingrediente pentru plăcintă dobrogeană

1 pachet foi de plăcintă de 400 g,
6 ouă,
500 g smântână,
250 g telemea de vacă sau oaie,
250 g brânză de vaci,
aprox. 100 ml ulei.

Mod de preparare:

Foile din comerț sunt congelate, așa că trebuie să se lase peste noapte în frigider să se decongeleze lent.
Plăcinta dobrogeană din câte știu eu, se face numai în tavă rotundă, așa că am vrut să mă conformez, numai că neavând o tavă mare cu un diametru de aprox. 40 cm am folosit 2 tăvi cu diametrul de 22.
În pachetul cu foi am găsit 18 foi subțiri și eu măsurând și calculând aveam nevoie de aprox 9 rulouri, deci am folosit câte 2 foi la un rulou.
Acum că am calculat și măsurat, m-am apucat de amestecat brânzeturile.
Eu am folosit și brânză de vaci pentru că nu am vrut o plăcintă foarte sărată, deci se poate folosi și numai telemea.
Într-un castron amestecăm bine telemeaua rasă șu brânza de vaci, jumătate din smântână (250 g) și 3 ouă.
Pregătim cele 2 tăvi și le ungem cu ulei sau unt.
Luăm câte 2 foi subțirele, le ungem cu ulei (eu am uns doar una din ele, doar unde am întins compoziția de brânză).
Punem câte 3-4 linguri de brânză (sau împărțiți toată compoziția cu brânză în 9 părți egale) și o întindem bine cu o spatulă.
Răsucim și facem un rulou pe care-l așezăm în tavă pe margine.
Continuăm până la terminarea foilor și a brânzei.
Rulourile se pun unul în continurea celuilalt, câte 4,5 rulouri la tavă.
Ungem rulourile din tavă cu restul de ulei și turnăm peste ele o compoziție ce o preparăm din restul de smântână (250 g) și 3 ouă bătute bine.
Se dă la cuptor la 180 grade C pentru 30 minute și 200 grade C pentru alte 10 minute, mărind temperatura se rumenește foarte frumos deasupra.

Acum nu mai rămâne decât să aveți puțintică răbdare să se răcească.
De când lumea se servește cu iaurt natur de preferat de oaie, voi decideți dacă va fi iaurt, lapte sau un pahar cu vin.
Poftă bună!

8 comentarii:

  1. De vis placinta asta a ta. Normal ca am mancat si eu, e mereu printre preferatele mele. Ti-a iesit super!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Sincer este prima oară când o fac și mi-a plăcut mult.
    Nu am simțit diferența dintre a mea și cea din comerț :)
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
  3. Arata fooarte bine ! Imi place tare mult !

    RăspundețiȘtergere
  4. Fiгst of all I would like to say great blog! I had a
    quick question in whiсh I'd like to ask if you do not mind. I was curious to know how you center yourself and clear your mind before writing. I have had difficulty clearing my mind in getting my thoughts out. I do take pleasure in writing however it just seems like the first 10 to 15 minutes tend to be lost just trying to figure out how to begin. Any suggestions or tips? Many thanks!

    Stop by my web-site; fotografie studio schmuck liefert

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...