Ingrediente pentru Zacuscă de vinete cu ciuperci
15 kg vinete,
7 kg ardei
kapia,
7 kg ardei
gras,
7 kg gogoșari,
3 kg ceapă,
2 kg ciuperci,
2 borcănele
cu pastă de tomate,
1,5 l ulei,
5 căpățâni
de usturoi (mare),
10 frunze de
dafin,
sare,
piper.
Mod de
preparare:
Vinetele se
coc pe flacără, se lasă
un pic să se răcească
și se curăță de
coajă.
Se pun la
scurs pentru cel puțin 3 ore, trebuie să
iasă toată
amăreala din ele.
Ardeii kapia,
ardeii grași și
gogoșarii se vor coace în
cuptor.
Pe o tavă
cât mai mare, de preferat tava aragazului
(dar atenție că
o stricați, nu o mai puteți
folosi decât la așa
ceva).
Se lasă
câte 30 minute în
cuptorul bine încins, nu e nevoie să-i
întoarceți.
Se scot și
se pun într-o oală
mare cu capac, presărând pe ei sare din
belsug. Sarea îi va face să
se înmoaie și
să curețe bine
coaja.
După
ce ați terminat cu coacerea lor, se lasă
cel puțin 2 ore, să
se înmoaie bine și
să se mai și
răcească.
Apoi spor la
curățat și la spălarea
lor (pentru înlăturarea
semințelor).
Ca să
nu înfundați chiuveta de atâtea
semințe folosiți
o strecuratoare mare.
După
ce ați terminat cu spălarea
lor lăsații bine la scurs.
Între
timp curățați ceapa, tăiați-o
solzișori și
căliți-o bine în
ulei încins.
Ar fi bine să
căliți ceapa într-un
tuci (ceaun) în două-
trei rânduri.
Ciupercile se
curăță, se spală
bine, se fierb 10 minute în apă
cu sare apoi se pun la scurs. Puteți folosi chiar
și ciuperci la borcan gata pregătite, trebuie doar să le clătiți
bine cu apă rece.
Vinetele,
ardeii kapia, gogoșarii, ardeii grași,
usturoiul și ciupercile se dau prin mașina
de tocat.
Într-o
oală mare, (cred că oala mea are cel puțin
30 litri) răsturnăm
ceapa călită, se pune pe foc, eventual
sub o plită de fontă
și se lasă la
foc mic.
Începem
să adăugăm pe
rând vinetele, amestecând bine, după 10 minute, adăugăm
ciupercile și usturoiul, după
alte 10 minute adăugăm și
ardeii cu gogoșarii.
Punem frunzele
de dafin, condimentăm cu sare și
piper dupa gust.
Lasăm
să fiarbă la
foc mic, amestecând constant.
Adăugăm
pasta de tomate și mai lăsăm
10-15 minute.
Se pune la
borcane și pentru o bună
sterilizare se fierb în bain-marie.
Poftă
bună!
PS: Vă ies în jur de 45 borcănele de 400g. Voi decideți dacă vă ajung atâtea peste iarnă, dacă nu, măriți sau micșorați cantitațile.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu