luni, 8 martie 2010

Mucenici moldovenesti

Cu toate că este 8 Martie și ar trebui să stăm să ne odihnim, nu putem.
Mâine se mănâncă mucenici și trebuie făcuți de azi!
Și pentru că suntem în POST, i-am făcut totuși fără lapte și ouă - să mănânce toată lumea.
Pentru cei  care nu se abțin de la lapte și oua, puteți folosi coca de la cozonac de aici.

Iată ce a ieșit!



Ingrediente:

150 gr zahăr,
2 pachețele drojdie (proaspătă sau uscată),
7 linguri ulei,
100 gr margarină topită,
400 ml apă caldă,
coaja rasă de la o lămâie,
coajă rasă de la o portocală,
2 pachețele zahăr vanilat,
făină cât cuprinde (~ 1 kg).

Sirop: 500 ml apă, 5 linguri cu vârf zahăr,3 felii de lămâie, esență de rom.

200 gr nucă măcinată
miere ~ 10 linguri.


Mod de preparare:

Topim margarina împreuna cu uleiul și lăsăm la răcit.
Într-un vas adaugăm apa călduța, zahărul, coaja rasă de lămâie și portocală, zahărul vanilat și drojdia (dacă este proaspătă, dacă este uscată o amestecăm cu făina) și amestecăm până se topește zahărul.
Adaugăm și margarina topită împreună cu uleiul.
Făina o cernem și o încorporăm încet în amestecul de mai sus, până nu se mai lipește de mâini.
Se lasă la crescut într-un loc cald minim 30 minute.

Când aluatul a crescut, ne ungem cu ulei pe mâini, la fel și suprafața de lucru, se împarte în două și întindem aluatul cu mâna.  
Cu un cuțit se taie câte 10 fâșii din fiecare aluat.
Deci o să avem 20 mucenici.
Fiecare fâșie se face un cerc, unind capetele.
Apoi se rotește să obținem un opt.
Se pun în tava unsă cu ulei și se mai lasă la crescut tot în loc cald pentru ~ 20 minute.
Se coc la cuptor pentru 20 minute la 180 grade.
Intre timp facem și siropul.
Punem apa pe foc, adăugam zahar, feliile de lămâie. Fierbem ~ 15 minute. Esența de rom se adaugă după ce se mai răcește un pic siropul.
Când sunt gata se scufundă o fracțiune de secundă în siropul făcut,se ung cu miere si se tăvălesc prin nucă măcinată.
Poftă Bună!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...