miercuri, 11 ianuarie 2012

Turtă de Anul Nou


Multe obiceiuri sunt de Anul Nou, unul dintre ele se referă la noroc.
Este vorba despre un bănuț de argint păstrat de foarte mult timp în familie.
Pe vremuri mama îl punea în sarmale -  asta fiind în zona Buzăului.
De când m-am mutat în București, am uitat de sarmale și am trecut la o turtă specială de Anul Nou, un cozonac cu multă scorțișoară și cuișoare.
Din câte am înțeles obiceiul este din zona Dobrogei.
Cu sarmalele era mai ușor cine găsea sarmaua cu banul, avea noroc de bani tot timpul anului.
La turtă e mult mai complicat. Trebuie tăiată și nu oricum. Se imparte în câți membri are familia la care se mai adaugă anul și casa.



Și gata cu vorbăria, iată rețeta, simplă dar bună rău.


Ingrediente:


500 g făină,
250 g lapte,
150 g zahăr,
un cub drojdie proaspătă,
1/2 linguriță sare,
3 ouă,
esență vanilie,
100 ml ulei,
2 lingurițe scorțișoară,
2 lingurițe cuișoare,
1 ou,
nuci pentru ornat.


Mod de preparare:


Se amestecă drojdia cu puțin lapte, zahăr și făină.
Se amestecă bine, se acoperă și se lasă la crescut până își dublează volumul.
Cernem făina într-un castron mare.
Încălzim laptele, batem ouăle cu zahărul bine.
Se frământă un aluat din făină, lapte, ouă și esența de vanilie.
Se încălește uleiul, cât să nu fie rece.
Se frământă aluatul bine, turnând din când în când ulei.
Se frământă bine până face aluatul bășici.
Se acoperă, se lasă la cald până își dublează volumul.
Când aluatul a crescut destul, se unge cu ulei o planșetă, se întinde aluatul, se presară praful de cuișoare și scorțișoară și se frământă un pic.
Coca se pune într-o formă rotundă unsă cu ulei și tapetată cu hârtie de copt.
Se lasă la crescut, se unge cu ou bătut și se face din  bucăți de nucă o cruce.
Se coace la 180 grade pentru 50-60 minute - până se rumenește bine deasupra.


Poftă bună!


Dar înainte să vă spun cum se împarte.
Prima felie este pentru anul nou ( și o marcați cu o scobitoare), a doua este pentru casă iar apoi continuăm să o împărțim în sensul acelor de ceasornic pentru fiecare membru al familiei care este prezent la masa de prânz de pe 1 ianuarie în ordinea descrescătoare a vârstei.
Anul ăsta banul a picat între an și cel mai mic membru al familiei, dar mai mult a fost îndesat în bucata anului.
Așa că Doamne Ajută! să fie un an bun pentru toți românii.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...