Ingrediente:
- 4 l de lapte,
- un borcan de iaurt mare,
- caldura.
Mod de preparare:
V-ati gandit vreodata ca se poate face iaurt in casa?
Atat de simplu si atat de sanatos.
Ca sa nu mai vorbim ca iese si cu mult mai ieftin.
Fierbem laptele de vaca (sau poate va place si cel de oaie, capra sau chiar de bivolita) pana ajunge la temperatura de 80 grade (adica pana incepem sa vedem aburi iesind).
Folosim lapte proaspat, nu pasteurizat sau UHT si cu cat mai multa grasime.
Lasam laptele sa se raceasa (pana la ~ 40 grade- suportabil cand incercam cu degetul, daca aveti un termometru ar fi cel mai indicat), dupa care il adaugam intr-un vas de preferinta de lut.
Adaugam iaurtul si amestecam, acoperim cu un capac, si punem vasul la caldura (pe calorifer, soba, etc)
De preferat de seara pana dimineata.
PS: Daca doriti sa aveti un iaurt mai cremos adaugati si un borcanel cu smantana si bineinteles puteti reduce cantitatile la jumatate. Dar eu avand copilas mititel care mananca foarte mult iaurt, am incercat direct cu 4 litri de lapte.
Va place si iaurtul cu fructe? Nimic mai simplu adaugati fructe proaspate sau dulceata.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu