luni, 16 august 2010

Boeuf Bourguignon


O celebra reteta frantuzeasca ce are la baza mult vin rosu si carne de vita.
Se poate servi ca garnitura orez sau cartofi natur.
M-am gandit totusi ca ar merge mai bine niste cartofi trasi in unt.
Francezii gatind cu foarte mult unt nu cred ca s-ar supara.

Ingrediente pentru Boeuf Bourguignon


  • 1 kg carne vitel,
  • 130 gr bacon,
  • 4 linguri faina
  • 1 ceapa,
  • 2 morcovi mari,
  • 6 catei usturoi
  • 4 cani supa vita sau legume,
  • 10 ml cogniac,
  • 500 ml vin rosu sec
  • 250 gr ciuperci,
  • 1 lingurita cimbru,
  • 1 foaie dafin,
  • o lingura pasta de tomate,
  • sare,
  • piper,
  • ulei,
  • unt.


Mod de preparare:

Carnea se va taia cubulete de ~ 5 cm.
Baconul se va taia fasii de 1/2 cm.
Ceapa  si usturoiul se curata si se taie marunt.
Morcovul se curata si se taie rondele.


Baconul se prajeste cu o lingura ulei ~ 5 minute.
Se scoate si se pune deoparte.
Carnea taiata cubulete se tavaleste prin faina si se pune la prajit in cratita in care am prajit baconul, adaugand cate o lingura de ulei la fiecare tura.
Spun la fiecare tura, in sensul ca impartim carnea in 3 portii.
Nu avem cum sa o prajim pe toata in acelasi timp.
Se va praji cam 5 minute pentru fiecare tura.
Se scoate carnea si se va pune langa bacon.

Ciupercile se spala si se taie in doua sau patru in functie de marimea lor.
Se vor praji in o lingura de ulei si una de unt pana se rumenesc.


Dupa ce terminam cu prajirea carnii, in aceeasi cratita, mai adugam o lingura de ulei (daca este nevoie) si calim ceapa si morcovul pentru ~10 minute.
Apoi adaugam usturoiul, supa si lasam pana incepe sa fiarba.
Amestecam bine, sa se desprinda ce avem pe fundul cratitei.
Adaugam carnea si baonul, vinul, pasta de rosii, cimbrul, dafinul si ciupercile.
Se mai lasa la foc mic 30 minute, dupa care se da la cuptor pentru 2 ore.

Servim cu cartofi trasi in unt reteta aici.

Bon Appetit! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...